Домедична допомога під час воєнного стану

10 способів заспокоїти дитину

1. Пограйте разом, обійміть, візьміть на руки. Гра для дитини — спосіб прожити тривожні події. Поспостерігайте за тим, як вона грає
2. Не дивіться новини при дитині,
а тим паче з нею. На запитання відповідайте чесно, але без подробиць. Говоріть про власні почуття та емоції. Повторюйте, що ви поруч та турбуєтеся про неї

3. Забудьте про неконкретні фрази,
наприклад, що все буде добре. Дитина їх не зрозуміє, але відчує вашу невпевненість. Ліпше відволічіть її грою чи розмовою. Розкажіть про сучасних супергероїв — військових, медичних працівників, волонтерів, рятувальників, працівників комунальних служб

4. Дозвольте взяти улюблену іграшку, найкраще — м’яку, пухнасту, приємну на дотик. Вона нагадуватиме про дім, створюватиме відчуття безпеки та стабільності. Запропонуйте потурбуватися про іграшку, обійняти її. Якщо дитина її загубить, не сваріть, посумуйте разом та запропонуйте обрати нову.
5. Відрегулюйте режим дня,
сформуйте приємні ритуали. Наприклад, щовечора читати на ніч казку або співати колискову, щоранку робити руханку

6. Навчіть конструктивно знімати стрес.
Наприклад, рвати чи м’яти папір, бити подушку, грати з водою чи піском. Відведіть у закрите приміщення і покричіть разом
7. Увімкніть ритмічну музику, потанцюйте під неї разом із дитиною, потупайте ногами та поплескайте в долоні. Вивчіть разом вірш чи пісню
8. Запропонуйте надути уявну повітряну кульку, подути на пір’їнку чи на вас, якщо помітили в дитини прискорене чи поверхневе дихання
.
9. Дайте папір та інструменти для малювання.
Попросіть намалювати, що відбувається вдома, створити листівку для військових або пофантазувати, яким буде світ після війни. За можливості разом віддайте малюнок волонтерам
.
10. Зберігайте спокій.
Дитина тривожиться, коли тривожитеся ви. Тому за можливості залучіть її до ігор з іншими дітьми.

Як допомогти за ураження фосфорними  боєприпасами
Як допомогти за позиційного стискання м’яких тканин
Як допомогти за опіку
Перша допомога при опіках

Коронавірус COVID-19

 "5 речей про коронавірус, які потрібно знати батькам:

 Рекомендації МОН та МОЗ"  

https://mon.gov.ua/ua/news/5-rechej-pro-koronavirus-yaki-potribno-znati-batkam-mon-ta-moz-dayut-rozyasnennya 

Куди звертатися, якщо є симптоми, схожі на коронавірус?

https://hromadske.ua/posts/pidozryuyu-v-sebe-koronavirus-sho-robiti-instrukciya

 УВАГА! КОРОНАВІРУС!

 

 

 

 .

Секрети хорошого апетиту

Секрети хорошого апетиту дитини 

         Харчування дітей в організованих колективах здійснюється на підставі  сезонних меню, які складені з урахуванням гігієнічних принципів та натуральних норм продуктів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 і погоджені з органами Держпродспоживслужби.

         Раціональне харчування дітей у дошкільному навчальному закла­ді грунтується на оптимальному режимі харчування та збалан­сованості раціону. Воно є основною умовою підвищення опірності організму дитини до захворювань, для нормального росту та розви­тку дітей. Проте часто в нашому дошкільному навчальному закладі ми стикаємося з такою проблемою, як відсутність апетиту у дітей.

    А тому давайте розглянемо секрети формування  хорошого  апетиту  у дітей.

Помірність у харчуванні

         Власне, ставлення до їжі визначається не лише культурою харчування, але й досвідом людства. «Товста дитина — здоро­ва дитина» — таке твердження закладене у свідомості бабусь, а іноді й деяких мам. Бо ж вони думають, що нагодувати дити­ну — головне материнське призначення. А якщо мама не наго­дує, то обов'язково це зробить бабуся. Проте дитина не потребує великої кількості їжі. Намагаючись «запхати» в дитину порцію страви, розраховану на дорослу людину, батьки негативно впли­вають не лише на фізичний стан, а й на її психіку. Із часом для та­ких дітей переїдання стає звичкою, що призводить до надмірної ваги.

         Досить часто причинами переїдання стає примушування дити­ни з'їсти все та показати пусту тарілку або соромлення її за викидан­ня залишків їжі. Так дитина, поступаючись вимогам батьків, звикає переїдати. Хоча будь-яка дитина здатна зрозуміти та відчути, скіль­ки їй потрібно з'їсти.

         Об'єм страв має відповідати віку дитини та функціональним можливостям її травної системи. Надмірний об'єм страв може спри­чинити навіть функціональні порушення шлунково-кишкового тракту.

Різноманітність раціону

         Страви, приготовані в дошкільному навчальному закладі, від­різняються від домашніх. Небагато сучасних мам готують рибні кот­лети або варять какао. Іноді, потураючи смакам та примхам дитини, вони готують одні й ті самі страви. До того ж батьки часто купують навіть маленьким дітям чіпси, сухарики, піцу, газовані солодкі на­пої. Про шкідливість цих продуктів харчування знають усі. Вони не містять корисних для організму дитини речовин, тож і не задо­вольняють його фізіологічні потреби. Утім, найбільше вражає те, що батьки годують дитину такими продуктами зранку, до відвіду­вання дитячого садка. Природно, що після такого перекусу про хоро­ший апетит не може бути й мови.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!   Вживання натщесерце продуктів харчування зі штучними барвниками, консервантами, ароматизаторами, підсолоджувачами та газом викликає у дітей подразнення слизової оболонки шлунка та сприяє розвитку гастритів, виразкової хво­роби, закрепів.

         На думку вчених, від народження діти підсвідомо надають перевагу солодкому, сприймають солоне та автоматично відки­дають гірке та кисле. Цьому є просте пояснення: солодка та со­лона їжа містить цінні та легкозасвоювані речовини. їх організм розпізнає як смачні. Гіркий та кислий смак мають більшість не­свіжих та отруйних продуктів, тому організм визначає їх як не­смачні. Продукти ж, що мають такі смаки, дитям хочеться виплю­нути.

Режим харчування вдома

Достатньо часто в сучасних сім'ях відсутній режим харчуван­ня, особливо у вихідні дні. Дітей годують з неоднаковими проміж­ками між прийомами їжі або пізно ввечері перед сном. Це шкодить роботі шлунково-кишкового тракту дитини.

         ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!  Вживання їжі в певний час виробляє умов­ний рефлекс, забезпечує ритмічність процесів секреції у шлунку й оптимальне виділення травних соків.

         За безладної організації харчування організм дитини привчаєть­ся протягом усього дня перекушувати між основними прийомами їжі, іноді навіть замість них. Окрім того, відсутність режиму харчування вдома робить марними зусилля працівників дошкільного навчально­го закладу щодо формування у дітей потреби харчуватися в певний час.

Індивідуальні особливості організму дитини

На апетит впливають також такі індивідуальні особливості організму дитини:

  • інтенсивність росту дитини та рівень енерговитрат;
  • емоційний стан;
  • особливості психіки.

         Інтенсивність росту організму дитини залежить від гене­тичних особливостей. У той час, коли дитина росте інтенсивніше, вона більше та охочіше їсть. Коли інтенсивність росту зменшується, може знизитися й апетит.                                                                         

         Щодо рівня енерговитрат слід пам'ятати:  що більше дитина витрачає енергії, то ліпше їстиме. Якщо дитина малорухлива та спокійна, то їсть вона менше, ніж жвава. Існують і се­зонні закономірності апетиту, але вони теж індивідуальні. Напри­клад, у деяких дітей апетит узимку ліпший, бо вони менш активні, деякі навпаки краще їдять улітку, тому що активніші.

         Загальновідомо, що надмірні пе­реживання можуть зіпсувати апетит. Дитина в цьому сенсі  чутливіша за до­рослого, адже навіть найменші біль, об­раза, засмучення позначаються на ди­тячій психіці та порушують апетит. Не варто забувати, що спричинити втрату апетиту можуть і досить сильні приємні емоції. Якщо дитина надто збуджена, набігалася, вона може відмовитися їсти. У такому разі не варто пропонувати дитині перекусів, оскільки через якийсь час апетит обов'язково з'явиться.

         Вагомим є також вплив особливостей дитячої психіки на апе­тит. Через особливості психіки деякі діти їдять дуже довго, де­які поводять себе за столом з острахом. Така поведінка зазвичай сприймається дорослими як примхливість, перебірливість в їжі та викликає роздратування. Як наслідок, наполегливо, ложка за ложкою, страва прямує до рота дитини. А в чутливих дітей не­гативні емоції, пов'язані з насильним годуванням, можуть спри­чинити психологічну травму. Насильне годування може надовго залишитися в півсвідомості дитини та в подальшому стати при­чиною поганого апетиту. Саме тому фахівці підкреслюють, що їжу треба пропонувати, а не нав'язувати. До того ж не варто висува­ти ультиматум дитині: «Не з'їси усе — не підеш гратися, не будеш дивитися телевізор».

Харчування дітей  вдома після повернення з дитячого садка

       Багато батьків прагнуть вдома доповнити харчування дітей жирною і солодкою стравою, а також нагодувати перед сном повним домашнім обідом. Це не приносить дитині користі. В дитячому закладі діти отримують достатнє кількість білків, жирів і вуглеводів. Тому батькам необхідно кожного дня продивлятися меню і відповідно доповнювати вечерю дітей продуктами особливо багатими білками – молоком, сир, рибою, яйцями, сиром, якщо їх не було в меню.   Самим цінним джерелом білка в дитячому харчуванні є сир. Батькам необхідно потурбуватися про те, щоб сир і страви з нього готувались дитині на вечір частіше.
   В окремі дні дітям можна дати рибні страви, так як білки риби легше і швидше переварюються в порівнянні з м’ясом. Корисний  також мед. Мед з молоком підвищує гемоглобін. В домашню вечерю обов’язково потрібно включати фрукти і овочі .

   Морква – багате джерело каротину, який в організмі перетворюється на вітамін А. Морква повинна бути в харчуванні дитини кожного дня, особливо в зимово – весняний період.
   Для того, щоб урізноманітнити харчування дітей у вихідні дні, батькам потрібно слідкувати за меню дитячого закладу на протязі тижня і вдома готувати інші страви, які б доповнювали меню ДНЗ.

  О котрій годині вечеряти?

 Вечеряти дитина повинна за 1,5-2  години до сну.

 Легкий перекус о 9 вечора може бути доречний для дитини, яка перед цим поїла о 18 годині.

 У чому шкода пізньої вечері?

   Пізня вечеря, по-перше, погана тим, що дитина в цей час вже хоче спати, тому буде погано є, капризувати. По-друге, в пізній час гірше виробляються травні ферменти, що порушує сон дитини. Систематичні пізні вечері можуть привести до захворювань шлунково-кишкового тракту.

               Що приготувати дитині на вечерю?

   Можна легкі продукти. Легкими вважаються продукти, які для переварювання і засвоєння не вимагають напруги ферментних систем шлунково-кишкового тракту, тобто не містять великої кількості жирів (особливо тваринного походження) і білків, що вимагають для переварювання стільки ж енергії, скільки вони дають організму.

До легких відносяться молочні і кисломолочні продукти, каші, овочі (окрім бобових), фрукти, птах, нежирні сорти риби. Як правило, дітям, відвідуючи заклад дошкільної освіти, не вистачає в раціоні саме цих продуктів.

Безпосередньо перед сном можна випити молоко або кефір. При цьому об'єм рідини має бути 50-150 мл залежно від віку. Молоко з печивом теж годиться для вечері. Це легкі продукти і добре засвоюються.

     Не можна «Важкі» продукти вимагають вироблення великої кількості травних соків, довше перетравлюються, тоді як природна активність травної системи йде до вечора на спад. У зв'язку з цим може порушитися травлення і сон. «Важкі» продукти - це м'ясо (особливо свинина і баранина), жирна риба, копченина, гриби, бобові. Недопустимі чіпси, сухарі, смажені горішки.

Привчайте дитину:

v перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;

v самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;

v під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;

v відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;

v не обливатись; після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

v Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним, пояснюйте йому, що і як треба робити. 

 

Санітарно-гігієнічні вимоги

Згідно Наказу МОЗ України від 24.03.2016 №234

Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів

Санітарно-гігієнічні вимоги

до особистої гігієни дітей

1. Умивання, чищення зубів, розчісування волосся проводиться вдома вранці.

2. При відвідуванні туалету дітей привчають використовувати туалетний папір, а після туалету—обов’язково мити руки і користуватися індивідуальними рушниками.   Влітку перед денним сном дітей привчають мити ноги і користуватися індивідуальними рушниками для ніг.

3. Дітей дошкільного віку привчають  самостійно підмиватися і митися  у ванно-душових під обов'язковим наглядом дорослих. Температура води для підмивання і купання має бути + 37.

4. Дітей раннього віку,  дітей з нейрогенним сечовим міхуром, батьки(опікуни) повинні забезпечити запасним одягом, який зберігається у шафах для одягу дітей та спеціальних шафах для чистої білизни. У кожної дитини має бути змінний одяг для занять фізичною культурою в приміщенні—майка, шорти і шкарпетки, та для занять фізичною культурою на вулиці—спортивний костюм, зручне взуття.

 

"Сезон застуд"

ЯК ВИСТОЯТИ У «СЕЗОН ЗАСТУД»

АБО ПРАВИЛА ПРОФІЛАКТИКИ ГРВІ 

1.  Менше людей – менше вірусів. Тож уникайте людних місць.

2.  Побачили (почули) людину з ознаками ГРВІ (кашель, чхання, нежить, закладений ніс) – дотримуйтеся максимальної дистанції. Адже що ближча відстань до хворої людини, то вища ймовірність заразитися від неї вірусом.

3.  Імовірність зараження вірусом особливо велика в місцях, де багато дітей, і там, де багато хворих, - особливо слід бути обережним під час відвідування дитячих поліклінік.

4.  Руки хворої людини – джерело інфекції, тож зменшіть кількість рукостискань. Використовуйте рукавиці, коли змушені триматися за поручні в громадському транспорті чи відкривати двері в громадських місцях.

5.  Мийте руки. Немає можливості – використовуйте вологі серветки гігієнічні і дезінфекційні серветки.

6. Вірусні часточки протягом тривалого часу залишаються активними в запиленому, сухому, теплому і застоєному повітрі, та майже миттєво гинуть у чистому, прохолодному, зволоженому повітрі. Тож не перегрівайте повітря, а зволожуйте його! Провітрюйте ті приміщення, у яких найчастіше перебуваєте

7.  Оптимальні параметри повітря для житлових приміщень: температура - +16…+22оС,  відносна вологість – 40-70%. Створіть комфортне середовище у межах цих норм. Холодно? Одягніться.

8.  Зволожуйте слизові оболонки  дихальних шляхів. Застосовуйте для введення у носові ходи краплі й аерозолі на основі сольових розчинів (що більше людей довкола, то частіше). Полощіть рот. Простий сольовий розчин для цього можна приготувати самостійно: 1 чайна ложка солі на літр кип’яченої води.

9. Запам’ятайе:

  • Маска не врятує здорову людину від зараження – її одягає хвора людина, аби таким чином трохи зменшить ймовірність заразити когось;
  • Лікарських препаратів,які зменшують імовірність зараження ГРВІ, не існує;
  • Імовірність зараження ГРВІ зменшують раціональне харчування, активний спосіб життя, повноцінний сон, усмішка й гарний настрій.

Застуда, ГРВІ, грип:

Симптоми

Застуда

ГРВІ

Грип

Погіршення самопочуття

Поступове

Швидке

Раптове

Температура тіла

>37.5оС

<38оС

39,0…40,0оС, залишається високою протягом трьох-чотирьох днів

Інтоксикація

Відсутня

Незначно виражена, основним проявом є підвищена втомлюваність

Значно виражена, супроводжується вираженим сильним болем, м’язевим болем та болем під час руху очима, ломотою в тілі, світлобоязню

Нежить і закладеність носа

Виникають протягом перших годин, помірно виражені

Виникають протягом перших днів, виділення з носа від помірних до рясних, переважно серозного характеру

Виражені слабо, розвиваються на другу третю добу захворювання, характеризуються закладеністю носа, утрудненням носового дихання, виділення незначні, переважно відсутні

Чхання

Виникає після появи нежитю

Завжди є

Здебільшого відсутнє

Біль у горлі і його почервоніння

Дискомфорт виникає протягом другої доби після переохолодження

Помірно чи значно виражений, виникає з перших днів хвороби, часто поєднується з кашлем

Помірно виражений, зявляється на другу-третю добу захворювання. Кашель переважно сухого характеру, надсадний, супроводжується больовим відчуттям за грудною кліткою

Ураження очей

Відсутнє

Рідко, за винятком деяких інфекцій (аденовірусної, риновірусної тощо)приєднання бактеріальної мікрофлори

Часто виникає ін’єкція судин склер (білкові оболонки ока)

Головний біль

Відсутній

Може виникати у разі розвитку таких ускладнень, як гайморит, тонзиліт, бронхіт

Виражений, вимагає прийому знеболювальних лікарських препаратів

Підвищена втомлюваність

Відсутня

Може виникати за високої температури, що тримається більше доби, виникає на фоні високої температури, потім зникає

Утримується протягом двох-трьох тижнів після видужання

Безсоння

Відсутнє

Може виникати на фоні високої температури, супроводжуватися галюцинаціями

Характерне порушення сну може бути протягом двох-трьох тижнів після видужання

 

0603796
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередній тиждень
За місяць
Попередній місяць
Загальна
52
21
52
603398
93
2640
603796

Ваш IP: 35.172.111.47
Дата: 2023-06-04 17:41:11
Счетчик joomla
МОН України
Управління освіти
Інфо-центр
Освіта Рівненщини
Сайт педагогів-виховників
МОН України
Реєстрація в ДНЗ
Національна дитяча гаряча лінія